На 17 септември отбелязваме рождението на полковник Борис Стрезов!

Борис Стрезов е български общественик, военен, полковник и революционер, деец на Върховния македоно-одрински комитет.

Борис Наумов Стрезов е роден на 17 септември 1879 година в Ресен, тогава в Османската империя. Негови братя са революционерът Петър Стрезов и военният деец Славейко Стрезов. Произхождат от видната фамилия Стрезови, за която Атанас Шопов пише:

„ Преди години, в самото начало на българското възраждане, в Ресен са се намерили родолюбиви и влиятелни хора като Татарчеви и Стрезови, които са повели тамошните българи, градски и селски, към събуждание и развивание, към отказвание от чуждото духовно ведомство. “

Борис Стрезов учи в Ресен, а след това в Солунската българска мъжка гимназия. Завършва Военното на Негово Княжеско Височество училище в София през 1900 година и се присъединява към ВМОК.

Участва като войвода на чета в Горноджумайското въстание през 1902 година и в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година.

loading...

След потушаването на въстанието завършва генерал-щабна академия в Сен Сир, Франция, и след това специализира военни науки в Санкт Петербург, Русия.

Борис Стрезов, като началник щаб на I бригада на XI дивизия, командирът на III пехотна бригада полковник Александър Протогеров, началник щаба на дивизията полковник Петър Дървингов и командирът на дивизията генерал Кръстю Златарев
Служил е в пети пехотен дунавски полк и в щаба на Седма пехотна рилска дивизия.

Участва в Балканската и Междусъюзническата война, а през Първата световна война Борис Стрезов е началник щаб на Първа бригада на Единадесета пехотна македонска дивизия. Бил е началник-щаб на Беломорската отбрана.

След войнта се уволнява на 5 юли 1919 г. Борис Стрезов е сред основателите на Илинденската организация през 1923 година. Умира на 7 юли 1947 година в София!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!