На 17 септември загива войводата Мирче Ацев!

Мирче Ацев от рода Симоновци, наречен Оровчанец, е български революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Югославският партизанин Мирче Ацев е братов внук на войводата Мирче Ацев.

Мирче Ацев е роден през 1859 година в село Ореовец, тогава в Османската империя. Учи в Прилеп, а след това е овчар.

След убийството на баща си се включва в четата на Коне Павлов, но е арестуван и затворен в Солунския затвор Беяз куле през 1885 година. Бяга от затвора и се прехвърля в България.

Заедно с братята си Петър и Георги се включва във революционната дейност на ВМОРО срещу османските власти. През 1899 година влиза с върховистка чета в Неврокопско. Води две сражения през 1899 година – на 16 септември в местността Папазчеир в Пирин и на 18 октомври край село Цървени град.

loading...

От юни 1900 година в Прилепско води терористична чета, която убива турски злодеи, за да сплаши властта. Тази чета е екипирана и въоръжена в България от ВМОК.

През юли-септември 1900 година четата му убива: Асан Сулопушка, който тероризира село Долнени, Ферит Ружди бей и тримата му другари – по молба на няколко охридски села, Сали Апо и Шериф ага с двама другари, опитващи се да ограбят жител на Дуйне и да отвлекат дъщеря му. През 1901 година на път за тиквешкото село Уланци, турски аскер открива четата и я разбива. В битката на 17 септември загива и войводата Мирче Ацев.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!