На 15 февруари е родена българската лекоатлетка Ива Пранджева!

Ива Колева Пранджева е българска лекоатлетка, бивша състезателка на дълъг скок и троен скок. Родена е на 15 февруари 1972 в Пловдив.

Нейната най-добра изява е от Световното първенство през 1995 г., където тя печели сребърен медал с постижение от 15.18 метра. Този резултат е и неин личен рекорд. Победителката Инеса Кравец поставя нов световен рекорд (15. 50 метра), който остава ненадминат и до днес.

Пранджева се състезава и на Лятната олимпиада през 1996 г. в Атланта, но се проваля на тест за допинг, поради което е и отстранена. Спира състезателна кариера през 2000 г.

В момента съзтезателката има собствен клуб на име СК“Пранджева“.

loading...

Ива Пранджева завършва спортното училище „Васил Левски“ в Пловдив, където в момента работи като треньор. Най-големите си успехи постига под ръководството на Румен Йоцов, който е с нея до края на кариерата ѝ през 2000 г. Отказва се след като получава доживотно наказание за употреба на допинг. Европейска шампионка на троен скок в зала от Стокхолм ’96. Сребърна медалистка от световното в Гьотеборг ’95. Единствената лекоатлетка с две отличия от един голям шампионат. Постига го на два пъти в зала – Маебаши’99 (сребро и бронз на планетата на открито) и Гент’2000 (сребро и бронз).

През 2009 г. участва в Сървайвър БГ и въпреки, че стига до финала не печели. През 2014 г. участва за втори път в Сървайвър в петият сезон в Камбоджа в отбора на звездите и се класира във финалната петица.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!