На 15 март 1999 г. започва да функционира Националната здравноосигурителна каса в България

На 15 март 1999 г. започва да функционира Националната здравноосигурителна каса в България!

Националната здравноосигурителна каса (съкратено НЗОК) e юридическо лице със седалище София и с предмет на дейност — осъществяване на задължителното здравно осигуряване. Дейността ѝ е регламентирана със Закона за здравното осигуряване.

НЗОК работи с над 400 болници, от които 88 са частни, а останалите — държавни и общински

Националната здравноосигурителна каса се състои от:

loading...
  • Централно управление със седалище в София,
  • районни здравноосигурителни каси (РЗОК) в 28-те областни центрове и
  • поделения на районните здравноосигурителни каси.

Седалищата на районните здравноосигурителни каси се определят съгласно списък, приет от Министерския съвет, а седалищата на техните поделения се определят със заповед на директора на НЗОК.

Органи на управление на НЗОК са събранието на представителите, управителният съвет, контролният съвет и директорът.

Събранието на представителите се състои от общо 37 представители на осигурените, работодателите, общините и държавата.

В квотата на осигурените се включват 6 представители на представителните организации на работниците и служителите и 1 представител на представителните организации за защита правата на пациентите, които се избират от самите тях. Представителите на работодателите в събранието са 6 и се избират от представителните организации на работодателите. Представителите на общините са 6 и се избират от Националното сдружение на общините. Представителите на държавата са 18 и се определят от Министерския съвет, като 1 от тях задължително е изпълнителният директор на Националната агенция за приходите.

Мандатът на събранието на представителите е 3 години То приема, допълва и изменя Правилника за устройството и дейността на НЗОК, одобрява проекта на закон за годишния бюджет на НЗОК, избира и освобождава членовете на управителния и контролния съвет и др.

Контролният съвет се избира за срок 3 години и се състои от 5 члена, които не могат да бъдат избирани за повече от 2 мандата. Членовете избират помежду си председател. Провежда редовни заседания най-малко веднъж на 3 мес. Решенията му се вземат при наличие на кворум от 4 от членовете му, с явно гласуване и мнозинство най-малко половината плюс един от присъстващите.

Упражнява общ контрол върху дейността на управителния съвет, директора на НЗОК и директорите на РЗОК.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!