На 14 юни 987 г. по нареждане на цар Самуил е убит брат му Арон!

На 14 юни през 987 година по нареждане на Самуил е убит брат му Арон, обвинен в сътрудничество с византийците.

Арон (или Аарон) е български болярин, трети син на комит Никола и брат на българския цар Самуил, и на комитопулите Давид и Мойсей.

След серия от български въстания император Василий решава да сключи мирен договор с Арон, по-възрастния от братята, който включва сродяване и отстраняване на Самуил от царския трон. Арон избира за своя жена сестрата на Василий II. От Цариград е изпратен севастийският митрополит, който обаче вместо сестрата на императора води неизвестна никому жена. Арон разкрива измамата и нарежда митрополитът да се обезглави, а главата му да бъде пратена на Василий II.

Императорът разбира за стореното, събира армия и се насочва към прохода Траянови врата, преминава го и достига Средец, който обсажда в продължение на 20 дни. При последната битка там обаче византийците претърпяват поражение. Василий II побягва и минава отново през Траянови врата, където вече го чакали воините на Самуил. Почти цялата византийска армия е унищожена или попада в плен. Самият император по чудо оцелява.

loading...

Според повечето извори датата на грандиозното поражение е 17 август 986 г. В същия този ден Самуил научава и за тайните преговори между Арон и Василий за сепаративен мир. Разкрива и замислите му – да бъде убие. Така започва скандалът между двамата братя, който завършва със смъртта на Арон и целия му род.

Източник: marica.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!