На 14 април 1929 г. умира българският математик Георги Кирков!

Георги Кирков е български математик и картограф. Той е чичо на Георги Кирков (Майстора)

Георги Яковлев Кирков е роден на 24 април 1848 г. в град Плевен. Учи в Русия от 1868 г. Средно образование завършва в пансиона на Тодор Минков в град Николаев. Учи специалност физика и математика в Санкт Петербург. Поради тежкия климат се премества в Одеса, където завършва вишето си образование. Работи като учител в гимназията на град Симферопол.

През Временното руско управление е помощник на Софийския губернатор Пьотър Алабин. Председател на Софийския окръжен съд. Народен представител в Учредителното събрание.

Директор на Висшия картографски институт, Държавната печатница и Народната библиотека.

loading...

Действителен член на Българското книжовно дружество от 1884 г. Публикува трудовете „Основи на геометричната алгебра“ и факсимилното издание „Синодик царя Бориса“ дело на ръководения от него Картографски институт

Автор на първата биография на Васил Левски, издадената през 1882 г. „Василъ Левский (Диаконът). Черти от живота, деятельностьта и трагическата му кончина. По случай парастаса на 9-та му годишнина“.

Георги Кирков умира на 14 април 1929 г. в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!