На 13 юни 1967 г. умира подполковник Иван Гулев!

Иван Гулев е български комунист, участник в съпротивителното движение по време на Втората световна война, партизанин в Партизански отряд „Анещи Узунов“, подполковник.

Иван Стоянов Гулев е роден на 20 септември 1908 година в село Гърмен, Неврокопско в семейството на Стоян Гулев и Велика Христова. Завършва Неврокопската педагогическа гимназия през 1929 година. Работи като учител в село Дебрене и село Гърмен. Става член на Вътрешната македонска революционна организация (обединена) и между 1931 – 1935 година е секретар на гърменския ѝ комитет. Осъден на седем и половина години затвор по Закона за защита на държавата за участие в тържество по случай Илинденско-Преображенското въстание през 1936 година. Присъдата изтърпява в Неврокопския, Софийския и Сливенския затвор. Член е на БРП (к) от 1932 г.

От септември 1942 до февруари 1943 г. е нелегален заедно с Анещи Узунов. Участник и организатор на Съпротивителното движение в Неврокопско и Разложко по време на Втората световна война. До 15 ноември 1943 г. е партизанин в партизански отряд „Антон Иванов“. От тогава до април 1944 г. е в партизански отряд „Никола Парапунов“. Партизанин и политкомисар на Партизански отряд „Анещи Узунов“. Осъден задочно на смърт по ЗЗД.

След 9 септември 1944 г. е секретар на околиийския комитет в Неврокоп (1944 – 1946) и на окръжния комитет на БКП в Горна Джумая. От август 1946 г. е началник на Държавна сигурност в Благоевград. От април 1947 г. е началник на Окръжното управление на МВР-Ямбол. Остава на този пост до 1 януари 1951 г., когато е назначен за началник на Окръжното управление на МВР в Стара Загора.

loading...

Иван Гулев умира внезапно на 13 юни 1967 година в София. Погребан е в Гоце Делчев.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!