На 13 май си спомняме за певицата Катя Филипова!

Катя Филипова е българска поппевица. Родена е на 13 май 1949 във Варна, в музикално семейство. Баща ѝ е потомък на руски емигранти-дворяни дошли още през 1878 г. Някои от тях са били губернатори, генерали, композитори, оперни певци, хора на изкуството. Родът Телесницкий в Русия датира още през 1661 г. и се води като един от най-старите дворянски родове в Русия. През 1725 г. управляват Оренбургска област, Башкортостан, Татарстан и северен Казахстан. Участват в изграждането на гр. Лодейное Поле през 1702 г. в Санкт Петербург по заповед от Петър I. През 1878 г. Александър Телесницкий участва заедно с брат си Владимир Телесницки в Руско-турската освободителна война. Владимир загива на бойното поле в Шейново, а брат му получава Регалии от руския император Александър II и става генерал на Руската армия и далекоизточния флот. Баба ѝ е австроунгарка, родена в Любляна – Херцогство Карниола, Австро-Унгария. Била е преводачка на много вестници и списания и е била полиглот – владеела е 12 езика.

Дядо ѝ завършва музика в Одеса, а майка ѝ Дора Филипова – Кралската Музикална Академия в Букурещ. Баща ѝ Александър Тодоров завършва висшето военно училище в София и получава чин капитан в конната кавалерия при цар Борис III. Получава медал „Герой на Съветския съюз“ – първа степен лично от съветския лидер Сталин и е първият чужденец, носител на това отличие в историята на СССР. Заслугата му е, че спасява цял съветски танков полк в Унгария по време на Отечествената война.

Сключва брак с известния барабанист Крум Калъчев. Има племенник Александър Филипов, който е художник, известен в средите като новатор със своите нестандартни идеи в областта на дърворезбата и участва в изграждането на историческия музей в Белчин. Той създава изцяло интериор, който е типичен за 18 век.

Катя Филипова завършва УНСС в София, но още като студентка дебютира като певица. Работи с оркестър „Метроном“ и трио „Обектив“ (1973 – 1974 г.), по-късно се представя и Биг бенда на БНР. Катя Филипова участва на няколко международни фестивала, където печели награди – „Златният мост“ (Западен Берлин ’75), Касълбар (Ейре ’75), I награда на фестивала в Сопот (1976), II награда от Шлагерфестивала в Дрезден (1977), I награда от „Песни за морето и неговите трудови хора“ в Бургас (1981); „Песни за морето“ (Рощок ’82).

loading...

Най-популярната ѝ песен е „Незабрава“ по музика на Тончо Русев и текст на Калин Донков от 1979 година. В края на 1980-те години Катя Филипова работи с Динамит брас бенд в скандинавските държави. Освен „Незабрава“, други големи хитове на Филипова са „Добри познати“ и „Добър вечер“.

Умира на 13 май 2012 г., точно на 63-тия си рожден ден.

Поклон!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!