На 12 септември е роден българският боксьор и треньор Петър Лесов!

Днес пожелаваме честит рожден ден на Петър Лесов!

Петър Лесов е български боксьор, олимпийски и двукратен европейски шампион, и треньор по бокс.Той е най-младият български олимпийски шампион. Стъпва на върха на славата само на 19 години.

Петър Лесов е роден е на 12 септември 1960 г. в село Секирово, сега квартал на град Раковски. Започва да тренира бокс на 14-годишна възраст в специализираната спортна школа по бокс към ДФС „Локомотив” при основно училище „Христо Ботев“ в родното си място; първият му треньор е Любен Гаджев

Още при първото си участие на лично републиканско първенство за момчета става шампион и е обявен за „най-бойкия състезател” на турнира. След това започва да тренира в “Локомотив” в Пловдив.

През следващите няколко години става републикански шампион последователно във всички възрастови групи. Още при първото си участие при мъжете, през 1978 г. на престижния турнир Странджа, прави фурор и печели златото в категорията си.

loading...

През 1979 г. Петър Лесов става световен шампион за младежи в Япония. Печели в категория до 51 кг на игрите в Москва 1980 г. Следват две европейски титли – 1981 и 1983 г., и два златни медала от турнира “Странджа”. През цялата му кариера в националния отбор негов треньор е Николай Джелатов.

Заради болест е принуден да прекрати състезателната си кариера едва на 24 години.

През 1985 г. Петър Лесов започва работа като треньор в ЦСКА и помощник-треньор на националния отбор. На последната длъжност, с известни прекъсвания е до 2004 г. Помагал е в подготовката за мачове на известни имена в професионалния бокс като Тончо Тончев, Александър Владимиров, Мартин Кръстев.

От 2005 г. е старши треньор на Боксов клуб „ЦСКА-Литекс“ (София).

Старши треньор на националния отбор (2007-2011).

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!