На 12 ноември 1906 г. е роден проф. Елисей Янев!

Проф. Елисей Янев Тодоров е български микробиолог, работил върху механизма на хуморалната имуногенеза, целуларния имунитет и върху антигенната структура на някои паразити на еритроцита.

Проф. Елисей Янев е роден на 12 ноември 1906 г. в град Пловдив. Основава Катедрата по микробиология и имунология при Медицинския университет в Пловдив през 1946, професор е от 1948 и член-кореспондент на БАН от 1962. Директор е на Ветеринарно-бактериологическия институт в Стара Загора от 1942 до 1946.

Член на БКП от 1944 г.

Проф. Елисей Янев е свирил на цигулка и е изпълнявал музикални произведения в цигулково трио, заедно с още двама пловдивски професори проф. Иван Андреев и проф. Юри Тошев.

Критикувал е писателя Димитър Димов (ветеринар), с когото са работили заедно, за твърде хладното научно описание на характерите в неговите творби.

loading...

Бибиография:

  • Антраксът в Пловдивско. 1937
  • Биологична същност на имунитета. 1948
  • Медицинска микробиология. София: Наука и изкуство, 1954, 380 с.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!