На 12 март 1912 г. е основан ПФК Ботев Пловдив!

Ботев е български професионален футболен клуб от град Пловдив. Основан е на 12 март 1912 г. Участва в Първа професионална футболна лига.

Клубът е двукратен шампион на България през сезоните 1929 и 1966/67, както и трикратен носител на Купата на България през 1961/62, 1980/81 и 2016/17.

Патрон на клуба е великият революционер и поет Христо Ботев.

ПФК Ботев Пловдив е най-старият съществуващ български футболен клуб . Основан е от възпитаници на Пловдивската мъжка гимназия и Католическия колеж „Св. Августин“. Името на дружеството предлага Теньо Русев, който по-късно става летец и загива при авиационна катастрофа на 15 септември 1929 година. Първият председател на Управителния съвет на клуба е Стоян Иванов Пухтев. Цветовете на клуба са жълто и черно, а прякора на отбора е „канарчетата“. Играе мачовете си на стадион „Христо Ботев“ (Колежа) с капацитет 22 000 места. Рекордьор на отбора с 447 мача и 194 гола в „А“ група е Динко Дерменджиев.

loading...

През сезон 2012/2013 Ботев се завръща в „А“ група. Отборът записва най-силния си сезон от 18 години насам и завършват на 4-то място в елита. Заради малшанс и няколко брутални съдийски тесли, отборът не успява да се класира за евротурнирите и остава на 4-та позиция, но след отказването на ЦСКА, Ботев заслужено влиза в Лига Европа и записва невероятно европейско лято с 6 мача без нито една загуба.

Въпреки колебливата игра и неубедително представяне в първенството, където отбора завършва на 8 позиция, Ботев Пловдив записва най-големия си успех от 36 години, като печели Купата на България по футбол. Във финалният двубой, игран на 24.05.2017 г., жълто-черните побеждават шампиона Лудогорец с 2:1 с головете на Омар Косоко и Антонио Вутов за пловдивчани и на Клаудиу Кешерю за разградчани. Така Ботев печели трофея за трети път в своята история и се класира за европейския клубен турнир – Лига Европа. Европейското лято за Ботев продължава и с мачове в ЕКТ отборът достига до 3 квалификационен кръг на ЛЕ, където отпада от португалският Маритимо с общ резултат 0 – 2 (0 – 0 като домакин за Ботев). Преди това в 1-ви квалификационен кръг след 2 победи е отстранен Партизани (1 – 3, 0 – 1) и израелският Бейтар (Йерусалим) 1 – 1 (гост) и 4 – 0 като домакин за Ботев Пловдив.

Европейското лято за Ботев Пловдив приключва със спечелването на Суперкупата на България след победа над шампиона Лудогорец с 5 – 4 след изпълнение на дузпи (1 – 1 в редовното време).

Източник: a-pfg.comwikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!