На 12 декември 1964 г. умира българският акордеонист Борис Карлов!

Борис Карлов е най-прочутият и виртуозен български акордеонист.

Роден през 1924 г. в българо-ромско семейство, Борис Карлов засвирва 12-годишен на акордеон „Хонер”. Развитието му напътства Карло Алиев – неговият баща. Кларинетист, забележителен ромски музикант, Карло е създател и ръководител на легендарната „Софийска кореняшка група”. Изпълненията на формацията звучат по Радио София от 1935 г. и са сред най-обичаните по онова време. След смъртта на баща си Борис Карлов поема ръководството на групата.

От средата на 40-те години на миналия век той превръща акордеона в своя съдба. Става най-известното име на фамилията, създава уникален стил. Неповторимите „карловски” хорà и до днес звучат в ефира на БНР и по света.

След Втората световна война Борис Карлов добива голяма популярност в България, но също и в Югославия и Австрия. Смята се, че той въвежда акордеона в българската народна музика и го превръща в типичен за нея инструмент през втората половина на 20 век.

Борис Карлов умира в сръбския град Кралево на 12 декември 1964 г.

loading...

Поклон!

Източник: bnr.bgwikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.