На 12 април 1975 г. загива българският писател Миле Марковски!

Миле Марковски е български и македонски писател.

Милан (Миле) Венков Марковски е роден в София на 14 април 1939 година в семейството на поета комунист Венко Марковски. През 1943 – 1944 г. е заедно с майка си и баща си в партизанските отряди на Югославия.

След Втората световна война остава със семейството си в Скопие, столицата на новообразуваната Народна Република Македония. Завършва славянска филология във Философския факултет на Скопския университет. Кандидат-майстор на спорта е по шахмат и участник в състезания в бивша Югославия. До 1968 г. живее в Скопие и е работил във вестник „Наш свет“ като главен редактор в издателство „Детска радост“.

След натиск върху него и семейството му от страна на УДБА, напуска Югославия и емигрира в България, където на 3 юни 1968 г. членовете на семейството му получават българско гражданство. Няколко години преди тях в България емигрира и баща му, Венко Марковски.

loading...

В България е заместник-главен редактор на вестник „Септемврийче“. Член е на Съюза на българските писатели. Сред по-близките му приятели от другите членове на СБП са писателите Васил Попов, Борис Крумов, Вътьо Раковски, Георги Константинов, Воймир Асенов, Николай Стоянов, Банчо Банов, Йордан Вълчев, Атанас Далчев, Матей Шопкин, Васил Сотиров, Иван Аржентински, Салис Таджер и много други.

Носител е на литературни награди за детския роман „Пясъчко“, както и за цялостно творчество. Участвал е в творчески четения из цялата страна. Дълги години пише комиксите за Весел Мечо в детското списание „Славейче“. Създателите на българската енциклопедия за фантастика го определят и като писател на фентъзи.

Загива в автомобилна катастрофа на 12 април 1975 г. Оставя след себе си съпруга Александра (на 33 г.) и две деца – Игор Марковски и Вени Марковски.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!