На 12 април е родена българската хорова диригентка Лиляна Бочева!

Лиляна Бончева Бочева е известен български хоров диригент и музикален педагог. Родена е на 12 април 1924 г. в Горна Оряховица.

Дъщеря на Бончо Бочев и пряк продължител на неговото дело. Като дългогодишен диригент на хор „Бодра смяна“, тя обогатява репертоара му с творби на класически и съвременни чуждестранни автори, сред които „Stabat mater“ на Джовани Батиста Перголези, мадригали на Клаудио Монтеверди, „Коледни песни“, „Missa braevis in D“ на Бенджамин Бритън, произведения на Вельо Тормис, Золтан Кодай, а също на съвременни български автори – Иван Спасов, Красимир Кюркчийски и др.

Под диригентството на Лиляна Бочева хор „Бодра смяна “ се утвърждава като един от най-добрите български и световни детски хорове, осъществяват се много записи, издават се грамофонни плочи, изнасят се стотици престижни турнета зад граница. Нейна е идеята деца от хор „Бодра смяна “ да участват в оперни постановки на Софийската народна опера, както и осъществяването на съвместни проекти със симфонични оркестри.

Лиляна Бочева утвърждава хор „Бодра смяна“ като уникална музикална детско-педагогическа школа. Днес възпитаници на хор „Бодра смяна“ са изявени певци, музиканти, преподаватели по музика, критици, редактори.

loading...

Умира на 20 септември 2005 година в град София. Изпратена е от няколко поколения хористи на „Бодра смяна“ в Софийската църква „Свети Седмочисленици“.

Лиляна Бочева е удостоена със званието „Почетен гражданин на София„. Посмъртно е удостоена с наградата „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци, Класик ФМ радио и Националния център за музика и танц към Министерството на културата.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!