На 11 април умира българският скулптор Иван Димов!

Иван Димов Колев е един от изтъкнатите представители на българската скулптура от средата и края на 20 век.

Роден е на 15 март 1913 г. в добруджанското село Кьоселер (днес Телериг). Завършва Художествена академия „Николай Павлович“ в класа на проф. Андрей Николов през 1938 г. Работи предимно в областта на портретната и монументална скулптура. От 1948 г. участва в ОХИ, печели премии и награди в множество конкурси. През 1951 г., с колектив, е удостоен с Димитровска награда, за проекта на паметник на Съветската армия в гр. Русе, носител на ордени „Кирил и Методий“ I и II степен.

Автор е на 68 фигурални и портретни монументални паметника в България по известни от които са: „Васил Левски“, „Йорданка Николова“, „Христо Михайлов“, „Иван Михайлов“, „Пантелей Пачов“, „Ернст Телман“, „Маршал Толбухин“, „Георги Кроснев“, „Йордан Йовков“, „Хан Аспарух“ в гр. Исперих и др.

Автор е на проекта за орден „Народна република България“ (1949 г.). Извън поръчковите и конкурсни творби е автор на портретите на световноизвестните певци Елена Николай, Робертино Лорети, Далида, Димитър Узунов, Надя Афеян, Силвия Давитсон, както и на Марсел Ривен, Миряна Башева, Анна-Мария Гюзелева и много други. В последните дни от живота си създава барелеф на Борис III, цар на българите, за Борисовата градина в София. През целият си живот е безпартиен.

loading...

Умира в град София на 11 април 2002 г. в първите дни на 90-ата си годишнина.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!