На 10 февруари 1933 г. се ражда българският физик Александър Держански!

Александър Держански е български физик, работил главно в областта на физиката на частично подредените системи. Сред най-известните му открития е градиентният флексоелектричен ефект в нехомогенно електрично поле.

Александър Иванов Держански е роден на 10 февруари през 1933 г. в София. През 1953 г. завършва физика в Софийския държавен университет, след което работи във Физическия институт на Българската академия на науките (БАН). През 1966 г. основава първата в страната лаборатория по ядрен магнитен резонанс, а през 1973 г. – сектор за течни кристали при Института по физика на твърдото тяло. През 1982-1988 г. ръководи секция по физикохимия на мембраните в Централната лаборатория по биофизика.

От 1995 година е член-кореспондент, а от 2008 година – академик на БАН.

Александър Держански умира на 6 април 2015 г.

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!