На 10 декември 1874 г. е роден българският военен деец Никола Парапанов!

Никола Парапанов е български военен деец, майор, участник в българското национално-освободително движение в Македония.

Никола Иванов Парапанов е роден на 10 декември през 1874 година в село Фотовища, Неврокопско. Майка му умира когато е на 2 години и остава пълен сирак, след като турци убиват баща му. През 1895 година се прехвърля в София. Завършва Военното училище в София през 1900 година. Участва в Горноджумайското въстание през 1902 година и в Илинденско-Преображенското през 1903 година. Служи в 1-ви пехотен софийски полк. Уволнен е от служба на 1 декември 1909 година.

През юни 1912 година е войвода на чета в Македония, която действа в Петричко. Първоначално четата му се състои от 13 души, но след това достига до 93-ма четници. В свои спомени, публикувани в „Български доброволец“, Парапанов пише:

„ Но ето пристигна блага вест: „България мобилизирана!“. Ние подскочихме от радост и братски се разцелувахме. Ето дойде и дълго лелеяният славен час на една кървава борба за правда и свобода! Омърлушеното и изплашено българско население, което беше подложено на такъв жесток терор, сега надигна уши, а турското се умърлуши. “

При обявяването на Балканската война през октомври 1912 година, четата му – партизански взвод № 3 на Македоно-одринското опълчение, извършва нападения върху турски военни подразделения и обози, прекъсва телефонни и телеграфни линии. На 16/29 октомври 1912 година с четата си атакува град Петрич и го освобождава. Определен е за военен комендант на града и сформира околийско управление в състав Иван Телятинов, Тодор Стоянов, Стоян Трушков, Иван Тодоров и Андон Малчев. След разформироването на взвода е назначен за командир на 8-ма костурска дружина на Опълчението, с която участва в битката при Шаркьой. От март 1913 година е командир на новосформираната 15-та щипска дружина, с която участва в Междусъюзническата война. По време на бойните действия се сражава срещу сърбите в битката при Султан тепе.

loading...

По време на участието на България в Първата световна война (1915 – 1918) е дружинен командир в 28-ми пехотен стремски полк.

Кавалер е на ордена „За храброст“ – IV степен. Деец е на Съюза на македоно-одринските опълченски дружества в България. Умира на 25 декември 1937 година в София.

Името му носи главна улица в Петрич. По повод 100 години от освобождението на Петрич от османска власт на 27 октомври 2012 година в центъра на града е открит бюст-паметник на Парапанов

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!