На 10 април 2001 г. България е извадена от негативния Шенгенски списък

На 10 април 2001 г. България е извадена от негативния Шенгенски списък и българите могат да пътуват без визи в ЕС.

Шенгенското споразумение е договор, първоначално подписан на 14 юни 1985 г. от седем страни-членки на Европейския съюз (ЕС) — Белгия, Холандия, Люксембург, Франция, Германия, Португалия и Испания. Споразумението е подписано в Шенген — малко люксембургско градче на границата с Франция и Германия.

Договорът цели премахване на граничния контрол между страните и за въвеждане на засилен контрол по общата им външна граница. Допълнителен протокол урежда предоставянето на политическо убежище и сътрудничеството на полицейските органи в борбата с трансграничната престъпност. С Договора от Амстердам (1997 г.) Шенгенското споразумение става част от правото на ЕС, а към него се включват останалите държави членки на ЕС (с изключение на Великобритания и Ирландия) плюс Исландия и Норвегия. Пълното му изпълнение започва от 26 март 1995 г., като е съставен списък от държави, чиито граждани се смятат за нежелани и за които има по-строги визови изисквания – т.нар. черен шенгенски списък.

На 1 декември 2000 г. министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС гласуваха за изваждането на България от негативния шенгенски списък и за безусловното махане на визите за българи.

loading...

Източник: glas.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!