На 1 януари 1856 г. е родена Царевна Миладинова!

Царевна Миладинова – Алексиева, е българска просветна деятелка от Македония, радетелка за развиването на българското девическо образование, една от основателките на Солунската българска девическа гимназия.

Царевна Димитрова Миладинова е родена на 1 януари 1856 година в западномакедонския град Струга в семейството на възрожденеца Димитър Миладинов. Учи при Георги Икономов, самият той ученик на баща ѝ. През лятото на 1864 година руският консул в Битоля Михаил Хитрово, дошъл в Струга, за да проучи оплакванията на българите срещу владиката Мелетий, отсяда у Миладиновци и решава да вземе Царевна със себе си в Русия. На 20 септември 1866 година Миладинова заминава за от Битоля през Цариград за Русия със семейството на Стефан Икономов, брат на Георги Икономов.

Учи в киевската Фундуклеева класическа гимназия, която завършва в 1874 година и през юни същата година пристига в Цариград.

В 1874 година завършва в Киев, Русия. Завръща се в българските земи и от 1874 до 1880 година преподава в девическото училище в Шумен. В Шумен става председателка на Женското дружество „Родолюбие“. В 1881 година преподава в девическото училище в Етрополе, а в 1882 година – в това в Свищов.

loading...

Миладинова участва в основаването на Солунската девическа гимназия „Свето Благовещение“. В 1883 – 1884 година е директор на училището, а от 1884 до 1888 година е помощник-директор и учителка по литература.

В 1889 година откликва на молбата на Прилепската българска община и организира българско девическо училище в града, на което е директор от 1889 до 1891 година. След това отново в Солун основава българско училище в Пиргите. През 1913 година се преселва в София, където по-късно умира на 18 декември.

Царевна Миладинова е съпруга на Никола Алексиев и майка на професор Владислав Алексиев

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!