На 1 юли 2009 г. е открит новият терминал на Летище Пловдив!

На 1 юли 2009 г. е открит новият терминал на Летище Пловдив!

Летище Пловдив (ИАТА код: PDV, ИКАО код: LBPD) или Летище Крумово е летището на втория по големина град в България, Пловдив. Разположено е на 12 километра югоизточно от Пловдив. Стопанисва се от едноименното дружество „Летище Пловдив ЕАД“

Летище Пловдив е разположено на около 12 км югоизточно от Пловдив, близо до село Крумово и до главния път Пловдив – Асеновград. На 3 километра от летищния терминал е разположена железопътна гара Маврудово по жп. линията Пловдив – Асеновград.

През 1928 година е поставено началото на гражданското въздухоплаване в гр. Пловдив с първия пробен полет София-Пловдив-Ямбол-Бургас. На 18 август 1932 година е официално открито летището на Пловдив, разположено върху 80 хектара вляво от шосето за Асеновград. През 1947 година се осъществяват временни граждански полети между София и Пловдив свързани с мострения панаир в Пловдив.

loading...

През 1948 година, месец май, е открита аерогара Пловдив със сградата на бившия Пети въздушен полк, както и бюро за продажба на билети. Открита е редовната линия София-Пловдив-Бургас-Варна и обратно. Първите полети се извършват със самолети на авиокомпания ТАБСО-Junkers Ju 52/3m, а след това с Ли-2. По време на мострения панаир аерогара Пловдив е обслужвала по 25 самолета на ден.

На 2 май 1962 година аерогарата се премества в района на с. Граф Игнатиево.

На 13 септември 1965 година е открита новата приемна сграда. През тази година се извършва зимна чартърна програма на българската авиокомпания БАЛКАН до Берлин, Москва, Прага, Виена със самолети Ил-18, Ту-104 и Ту-114.

През 1966 година се извършва разширение на стоянката за самолети за посрещане на нуждите на зимната чартърна програма.

През тези години на новото си местоположение, аерогара Пловдив обслужва редовните вътрешни пътнически линии до Бургас, Варна, Търговище, Русе, Горна Оряховица и София, със самолети Ил-14. Разширява се и зимната чартърна програма. Аерогарата е обявявана няколко пъти за национален първенец.

През 70-те се развиват товарните полети на авиокомпания Аерофлот, които превозват оранжерийна продукция със самолети Ил-18, Ан-12 и Ту-154, като само през 1972 година са превозени повече от 5000 тона.

На 18 април 1978 година за първи път каца Ил-76, който може да превозва 40 тона полезен товар.

През 1980 година вътрешните редовни полети са прекратени, с преустановяването на полетите на самолетите ИЛ-14, но зимните чартърни полети продължават да се увеличават.

На 18 декември 1982 година каца първия самолет Ту-134 с чартърен полет от Амстердам, с което започва новото летоброене на Летище Пловдив, което е преместено на сегашното си местоположение, в района на с. Крумово. Изграждат се приемна сграда, технически блок, силова сграда, сграда за Ръководство Въздушно Движение, както и кула за Ръководство на Полетите.

През 2007 година летище Пловдив достига до 104 130 превозени пътници, което е рекорд за летището. През този период има повишаване на чартърите, от: Air Malta – Малта; Balkan Holidays Air – Лондон, Манчестър, Бирмингам, Бристъл, Кардиф, Единбург, Ийст Мидландс, Глазгоу, Хъмбърсайд, Нюкасъл, Корк, Белфаст и Дъблин.

На 23 февруари 2009 година е направена първа копка на нов пътнически терминал, чрез който могат да се обслужат 500 хил. пътника годишно. Цената на строителството е 45 млн. лева, като в него се включва и изграждане на четири нови стоянки за самолети (така броя им достига 12), нова пътека за рулиране, паркинг и пречиствателна станция. Терминалът е проектиран от арх.Петко Йовчев.

На 1 юли 2009 година е открит новият пътнически терминал.

На 25 декември 2009 руската авиокомпания S7, започва да обслужва първата редовна, сезонна линия между Пловдив и Летище Домодедово, Москва

На 2 ноември 2010 ирландската авиокомпания Ryanair, започва редовни полети между Пловдив и лондонското летище Станстед.

На 7 май 2011 година ирландската авиокомпания Ryanair, започва редовни полети между Пловдив и Летище Бергамо, намиращо се на 45 км от Милано.

През октомври 2011 ирландската авиокомпания Ryanair, заплаши със спиране на всички редовни линии от летище Пловдив, поради неизпълнение на договора между Фонд за развитие на летище Пловдив „Южната врата на България“ и нея. След изпълнение на договорът от страна на фонда, ирландската авиокомпания преустанови линията до Бергамо.

На 3 ноември 2011 ирландската авиокомпания Ryanair, започва редовни полети между Пловдив и летище Хан, намиращо се на около 120 километра от Франкфурт на Майн и Люксембург. След неколкогодишно прекъсване, през есента на 2017 компанията поднови полетите до летище Хан, но заради проблеми с летищния оператор, считано от 23 март 2018, „Райънеър“ премести полетите от Хан до Порто, летище „Тревизо“ (Венеция), Валенсия и Задар – на летището във Франкфурт на Майн, а полетите до Пловдив отново бяха спрени.

На 17 ноември 2011 г. ирландската авиокомпания Ryanair, прекрати редовните полети между Пловдив и Летище Бергамо. Полетите са подновени от есента на 2017 г.

През зимният сезон на 2011/2012 г. се изпълняват чартърни линии между Пловдив и: Дъблин от Bulgaria Air; до Дъблин от Europe Airpost; до Ростов на Дон от Donavia; до Белфаст от Jet2.com.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!