На 1 март 1866 г. е роден генерал-майор Стоян Пушкаров!

Стоян Пушкаров е български офицер (генерал-майор), началник на артилерията във 2-ра армия през Първата световна война(1915 – 1918).

Стоян Петков Пушкаров е роден на 1 март 1866 г. в гр. Пирдоп. Там завършва началното си образование. После се мести в София, където постъпва в гимназия. По-късно любовта му към военното дело го мотивира да постъпи във Военното училище, което завършва с отличен успех като един от първите в т. нар. „априлски випуск“ (април 1887 г.). Същата година е произведен в чин подпоручик, а през 1890 г. – в поручик.

Още като артилерийски подпоручик е забелязан от началниците си заради своя ум, своето трудолюбие и своята сериозност. Стоян Пушкаров отдава голямо значение на образованието си. Това личи по безупречния му академичен успех. Считан е за един от най-подготвените артилеристи, както и за един от реформаторите и създателите на модерната родна артилерия. Подчинените и приближените му го описват като строг и взискателен, но справедлив началник и като човек с весел и приветлив нрав.

По време на Балканската и Междусъюзническата война Стоян Пушкаров е командир на 4-ти артилерийски полк, който участва във всички победи на Софийската дивизия. През 1913 г. е произведен в чин полковник. През Първата световна война той е командир на 7-ма артилерийска бригада и началник на артилерията в Рилската дивизия. По това време е произведен в чин генерал. Съгласно Ньойския договор генералът излиза преждевременно от армията заедно с много други офицери.

loading...

След напускането на армията Пушкаров използва интелигентността и трудолюбие си, за да се реализира в коренно различно поприще и става директор на застрахователно дружество.

През дългите години на военна служба Пушкаров бива награден с орден „За храброст“ IV ст., орден „Св.Александър“ III ст., народен орден „За военна заслуга“. Известен е с безмерното си родолюбие. Ген Д. Кацаров пише за него, че действително е верен на девиза „България над всичко“.

Ген. Стоян Пушкаров загива трагично на 16. април 1925 г. при атентата в „Св. Неделя“, когато отива да отдаде последна почит на убит военен другар

Източник: bulgarianhistory.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!