На 1 декември 1874 г. е роден българският политик Тодор Луканов!

Тодор Луканов е политически деец на БРСДП и БКП, народен представител.

Тодор Станчев Луканов е роден на 1 декември 1874 г. в Ловеч. Баща му е преселник от с. Българене в Ловеч след Кримската война (1853 – 1856), по професия ханджия, в чиято странноприемница, наречена Луканов хан, отсяда при обиколките си Васил Левски.

Тодор Луканов работи през 1896 г. като учител в Плевен, но е уволнен заради социалистическите му убеждения. Завършва „Право“ в Женева през 1900 г. и същата година се завръща в Плевен.

Луканов основава организацията на БРСДП в Плевен и е неин пръв ръководител. При разцеплението на партията на Русенския конгрес през 1903 г. застава на страната на „тесните социалисти“. От 1911 г. е член на Централната контролна комисия на БРСДП (т.с.) През 1913 г. е избран за народен представител в 16-то обикновено народно събрание. По време на Първата световна война е в затвор за агитация против участието на България, освободен е през есента на 1918 г.

loading...

При преобразуването на партията в БКП (т.с.) през 1919 г. е избран за член на Централния комитет. От 1922 г. е организационен секретар на ЦК на БКП. След Деветоюнския преврат от 1923 г. се обявява против въоръжената борба срещу режима на Народния сговор. Изпраща нареждане до плевенската организация, взела участие в Юнското въстание под ръководството на Асен Халачев, да се прекратят въоръжените действия. Обявява се против Септемврийското въстание.

След разгрома на Септемврийското въстание емигрира в СССР. Става член на ВКП в Съветския съюз. Умира през 1946 г.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!