На 1 април 1909 г. е родена българската художничка Бинка Вазова!

Бинка Вазова – Николова е българска художничка.

Родена е на 1 април 1909 г. в София, дъщеря на политика и общественик Борис Вазов и художничката Елисавета Консулова-Вазова. Рожденото ѝ име е Събина, по името на баба ѝ Съба Вазова.

През 1933 г. завършва специалност графика в Пражката академия за изящни изкуства. През 1935 г. специализира в Париж при проф. Жак Белтран. През същата година се омъжва за архитекта Борислав Николов, с когото живеят в Сопот. През този период художничката рисува много от старинните възрожденски къщи в града, част от които по-късно биват разрушени. В Радиното училище в Сопот Вазова създава постоянната изложба, наречена „Вазовия Сопот“, в чест на чичо си Иван Вазов.

През 1956 г. в съавторство с Цанко Лавренов пише книга за майка си.

loading...

Бинка Вазова работи основно графика и илюстрация, но прави също и гравюри. Известна е и със своите екслибриси, първият от които, за чеха д-р Индржих Весели, рисува още през 1931 г.

Бинка Вазова умира в София през 2007 на 97 години.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!