На днешния ден умира българският музикант Веселин Калчев!

Днес почитаме паметта на българският музикант и диригент Веселин Калчев!

Веселин Калчев е български музикант, хоров диригент и учител.

Веселин Денчев Калчев е роден на 5 февруари 1930 в с. Буковец, Врачанско. Завършва музикално образование в Българската държавна консерватория, където постъпва през 1950 г. Негови учители са известни български музиканти и музикални педагози – проф. Тодор Въжаров (цигулка), диригентът Васил Стефанов, проф. Веселин Стоянов, проф. д-р Стоян Джуджев, проф. Марин Големинов.

От 1954 г. работи в Ловеч заедно с Кирил Киров (Маестрото) и Христо Недков (Мао Дзедун). Дългогодишен учител, музикален педагог и хоров диригент в Немската гимназия „Ернст Телман“ в Ловеч (от 1 октомври 1959). Хорът на училището на III-я републикански фестивал (1969) печели златен медал. Диригент е на Градския представителен хор „Панайот Пипков“ при Ловчанско читалище „Наука“ от 1963 г. в продължение на близо 40 години. Концертира с голям успех в страната и чужбина.

loading...

По инициатива на стотиците му възпитаници и певци през 2001 г. в Ловеч е учредена фондация „Веселин Калчев“ за поощряване на даровити деца

Веселин Калчев умира на 23 октомври 1999 г. в Ловеч.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!