На днешния ден почитаме паметта на полк. Георги Тренев!

Георги Тренев Тренев е български военен, полковник, и революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Георги Тренев е роден 6 юни 1869 година в мелнишкото село Палат, тогава в Османската империя. Завършва Военното училище в българската столица София през 1891 година. Служи в Първи пехотен полк в София и във Втори артилерийски полк във Враца с чин капитан.

Включва се в национално-освободителните борби на македонските българи. В 1902 година, в навечерието на Горноджумайското въстание капитан Тренев излиза в редовен полагаем отпуск, а след изтичането му подава заявление за излизане в запас и участва във въстанието. В периода 6 септември 1903 – 18 януари 1904 г. е в запас.

Поставя се на разположение на Задграничното представителство на ВМОРО. От май 1903 година започва подготовка на чета, която да замине за Македония, като събира пушки и боеприпаси от войската, а Кирил Пърличев подготвя хората. На 8 август по време на Илинденско-Преображенското въстание Тренев и Пърличев начело на чета от 40 души заминават за Македония, като подвойводи са им Вангел Георгиев от Солунско и Кирияк Димитров от Загоричани. Четата им е определена да действа във Воденско. Заедно с обединените чети през септември води сражения при Ново село, Кочанско. След това служи във втори артилерийски полк. Уволнява се на 7 септември 1915 г.

loading...

Георги Тренев участва във войните за национално обединение. Умира на 27 юни 1947 година в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!