На днешния ден е роден българският цигулар и диригент Борис Левиев!

Борис Левиев е български цигулар, диригент и композитор. Роден е на 24 февруари 1902 г.

Интересът му към музиката е от ранно детство. Като дете продава вестници, за да си купи цигулка. Изявява се в джаза и оперетното изкуство. От 1932 г. е цигулар и диригент в джазов оркестър. Последователно е диригент в театрите „П.К. Стойчев“, „Ангел Сладкаров“, „Одеон“, Художествен оперетен театър и Народната оперета. От 1948 до 1958 г. е главен диригент на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“.

Като композитор е автор на единайсет оперети, шлагери и филмова музика. Негови оперети са „Малинарка“ и „Пристанушка“. Негово дело е музиката към игралния филм „Ще дойдат нови дни“.

По време на неговата музикална кариера участва в над 200 оперети. Някои от тях са представени за първи път пред българска публика, а в други Левиев се изявява като режисьор. Сред режисираните от него оперети са: „Розата от Стамбул“ от Лео Фал, „Холандската женица“ и „Царицата на чардаша“ от Имре Калман и други.

loading...

По предложение на Левиев е сформирана групата „Български комедиен хармонист“, в която участват Аспарух Лешников, Борис Христов и Ото Либих. Групата е разпусната заради мобилизацията покрай Втората световна война.

Диригентът Божидар Сакеларов споделя за Левиев: „През 1935 г. започнах да свиря с Борис Левиев. Това беше единствения според мен музикант, който разбираше от джаз и правдиво го възпроизвеждаше.“

През 1950 г. Левиев е удостоен с почетното звание „Заслужил артист“.

Негови родственици са композиторът Лилчо Борисов (син) и музикантът Кирил Маричков (внук).

Борис Левиев умира през 1968 г.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!