На днешния ден е роден българският художник Енчо Пиронков!

Честит рожден ден пожелаваме днес на художника Енчо Пиронков!

Енчо Пиронков е български художник-живописец.

Енчо Стоев Пиронков е роден на 9 ноември 1932 г. в пловдивското село Розовец. Завършва гимназия в Пловдив през 1952 година. Няма художествено образование, „със самобитен художествен талант“. Става известен през 1961 година, когато негови картини са показани на Първата национална младежка изложба в София. Оттогава Пиронков поставя над десет самостоятелни изложби в Пловдив и София, както и в чужбина: Берлин, Болоня, Будапеща, Варшава, Дрезден, Кьолн, Лайпциг и др.

Пиронков е един от художниците от така наречената „Пловдивска школа от 1960-те“, наред с Георги Божилов, Димитър Киров, Йоан Левиев, Колю Витковски и Христо Стефанов. В творбите му, наситени с богатство на багрите, лиризъм и емоционалност, като основни теми присъстват Старият Пловдив, селският бит, Априлското въстание. Пиронков работи и в областта на приложното монументално изкуство (мозайки, фрески, стъклописи, дървена и метална пластика) и сценичната декорация – негово дело са декорите за филма „Сватбите на Йоан Асен“. Негови произведения са притежание на НХГ, много държавни и частни галерии в България, както и частни колекции в САЩ, Австрия, Испания, Дания, Мексико, Япония, Франция, Германия.

Носител е на множество отличия, сред които награда на СБХ през 1964 г., орден „Кирил и Методий“ през 1979 г. и званието „заслужил художник“ през 1985 г. През 2013 г. е удостоен с орден „Стара планина“, първа степен.

loading...

Съпругата му Катя Пиронкова е юрист. Имат три деца – Вида, Стою и Петър. Дъщеря му Вида Пиронкова е композитор, поет, писател, журналист и бижутер. Има осъществени изложби, издадена книга „Броеницата на Вида“, компакт дискове с музика и песни, а през 2017 става популярна като автор на музиката и текста на песента „Гълъбо“, в изпълнение на Миро. Петър Пиронков, е художник, наследил баща си и има над 45 самостоятелни изложби. Стою Пиронков се занимава с изобразително изкуство и търговия в тази област. Петър и Вида продължават артистичните таланти на баща си. Синът му Кирил, от първия брак на големия ни художник е републикански шампион по кану и настоящ треньор на дъщеря си Цветана Пиронкова – една от най-добрите български тенисистки.

През 1984 г. излиза книга, посветена на Пиронков, с автор Аксиния Джурова

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!