На днешния ден е роден българският футболист и треньор Едуард Ераносян!

Едуард Антраник Ераносян, с прякор Едо, е български футболист и треньор. Роден е на 8 февруари 1961 г. в Пловдив. Като футболист играе за Локомотив (Пловдив), където и до днес е смятан за една от живите легенди на „смърфовете“, а в чужбина е защитавал цветовете на португалските Витория Сетубал и Боавища.

Треньорската му кариера започна в Локомотив (Пловдив) през 2001 г., когато отбора играе в „Б“ група. След обединението на пловдивските „железничари“ във Велбъжд (Кюстендил) Ераносян остана извън новия клуб. През 2002 застана начело на Добруджа (Добрич), но няколко месеца по-късно напусна след шумен скандал с президента Величко Найденов и феновете на добричкия клуб. След края на сезон 2002/03 Едуард Ераносян сменя в Локомотив (Пловдив) Димитър Димитров – Херо. Под негово ръководство „смърфовете“ правят силен марш в „А“ група, заемайки първото място. На 17 февруари 2004 сензационно Ераносян е уволнен от президента на тима Георги Илиев без никакъв коментар. По-късно той бива върнат и отпразнува първата шампионска титла в историята на пловдивските „железничари“. Едуард Ераносян и неговия отбор се отказват рано от участие в квалификациите на Шампионска лига, но последвалия сезон им донася 3-то място за водения от етническия арменец отбор. В турнира за Купата на УЕФА Ераносян елиминира сръбския ОФК Београд, но веднага след победата президентът на клуба е застрелян в едно от своите заведения на Черноморието. След няколко мача Едуард Ераносян е уволнен заради уронване престижа на Локомотив (Пловдив), но според запознати истината за раздялата на специалистът със „смърфовете“ е неясното бъдеще на отбора по онова време.

От 2013 до 2014 г. е треньор на анголския Кабушкорп до Паланка. От 14 август, 2015 г. до 6 ноември, 2015 е старши треньор на Лудогорец (Разград). На 27 октомври 2016 г. се завръща като треньор на Локомотив (Пловдив).

Източник: wikipedia.org

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!