На днешния ден е роден българският поет Иван Теофилов!

Иван Теофилов (псевдоним: Иван Свежин) е български поет, преводач, драматург и режисьор.

Иван Николов Теофилов е роден на 24 март 1931 г. в Пловдив. Завършва гимназия в родния си град през 1949 г. и ВИТИЗ през 1955 г. Бил е драматург и режисьор в театрите в Русе, Силистра, Бургас, Сливен, както и в Централния куклен театър в София.

Специализирал е в Чехословакия. От 1962 до 1978 г. е драматург в Централния куклен театър. Бил е редактор на библиотека „Поетичен глобус“ в издателство „Народна култура“ и редактор в отдел „Поезия“ на сп. „Пламък“. Създател и главен редактор на литературното списание „Сезон“.

Иван Теофилов е автор на стихосбирките: „Небето и всички звезди“ (1963), „Амфитеатър“ (1968, 2001), „Град върху градове“ (1976, 2001), „Богатството от време. Избрани стихотворения“ (1981), „Споделено битие. Стихове“ (1984), „Да“ (1994), „Геометрия на духа. Избрани стихотворения“ (1996), „Монолози“ (2001), „Сън или надмощие“ (2004) и множество пиеси за възрастни и деца.

loading...

Теофилов активно се занимава и с преводаческа дейност.

Негови драматургични и поетически произведения са превеждани на английски, испански, полски, сърбохърватски и други езици. Бил е секретар на Сдружението на българските писатели, а от 1998 до 2000 година е и негов председател.

Носител е на наградата на Министерството на културата за принос в българската култура (1997), на националната награда „П. К. Яворов“ за книгата „Геометрия на духа“ (1998) и на националната награда за поезия „Иван Николов“ на ИК „Жанет – 45“ (1998).

Почетен гражданин на Пловдив.

Два пъти е лауреат на националната награда за литература „Христо Г. Данов“ (2004, 2013). Носител на наградата „Орфеев венец“ за 2013 г.

В началото на юни 2006 година департамент Нова българистика към Нов български университет организира Национална научна конференция „Иван Теофилов в българската литература и култура“.

През 2011 г. във връзка с 80-годишнината му с подкрепата на община Пловдив в подножието на Стария град е осъществен проектът за изкуство в градска среда на художника Атанас Хранов „Седмият хълм“. В центъра на изложената на открито постоянна инсталация е положен 120-килограмов чугунен бордюр със стихове от Иван Теофилов. В центъра на града е поставена специална пейка с бронзов надпис „Тук седя поетът Иван Теофилов“.

През септември 2016 г. получава наградата „Аполон Токсофорос“ на фестивала на изкуствата „Аполония“ и Специалната литературна награда на клуб „Перото“.

През ноември 2016 г. получава Голямата награда за литература на Софийския университет.

Източник: hermesbooks.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!