На днешния ден е роден българският композитор и диригент Мартин Георгиев!

Честит рожден ден пожелаваме днес на Мартин Георгиев!

Мартин Георгиев е български диригент и композитор. Роден е на 19 декември 1983 г. във Варна.

Защитил е Докторат по Композиция в Кралската Академия за Музика в Лондон с главен научен ръководител Др. Филип Кешиън и консултанти Сър Питър Максуел Дейвис, Сър Харисън Бъртуисъл, Джулиан Андерсън и др., в рамките на който развива иновативна композиционна техника — „Морфираща Модалност“ на базата на основни принципи от теорията и практиката на Българската и Византийската Православна Църковно-Певческа традиция, Музикалната Когнитивна и Перцептивна Психология и техниката на „Морфиращите Образи“ от визуалните изкуства. Завършил е Магистратура по Дирижиране в Кралската Академия за Музика в Лондон при Колин Метърс, Сър Колин Дейвис и Джордж Хърст, за която му е присъдена Мемориалната Награда „Фред Саутхол“.

От 2013 е Асистент Диригент на Кралския Балет в Кралската Опера, Ковънт Гардън, Лондон. През 2012-2013 е Резидентен Композитор на гр. Хайделберг, Германия, където композира и дирижира симфонична музика по поръчка на Оркестъра и Генералния Музикален Директор на града Йордан Камджалов. През 2010-2011 е Резидентен Композитор на Симфоничния Оркестър на БиБиСи, Лондон по програма за изтъкнати млади композитор. През 2009 в Лондон се състоява премиерата на първата му Опера „Огледалото“ по либрето на Марике Ван Ерде, под патронажа на Лейди Солти, Сър Чарлз Маккеръс и Ендрю Ричи. Бил е асоцииран диригент на Лондонската Блуумсбъри Опера, гавен гост-диригент на Лондонския Ансамбъл за съвременна музика „Азалиа“, гост-диригент на Оркестъра на Българското Национално Радио, Софийската Филхармония, Варненската Филхармония, Концертния Оркестър на Лондонската Кралска Академия, и др. Композиции на Георгиев са изпълнявани във Великобритания, САЩ, Франция, Германия, Белгия, Холандия, Япония, Мексико, Канада, Гърция, България, Израел и Италия.

loading...

Лауреат е на над 15 национални и международни конкурси за перкусионисти и композитори. За произведението си „Пасакалия по Две Български Теми“ печели конкурс за 75-тата Годишнина на Софийска Филхармония. Произведението е избрано и на Международния композиторски форум „Тактус“ в Брюксел през 2004 г. за изпълнение от Националния Оркестър на Белгия. Същия форум селектира негови творби и през 2008 и 2011 г., които са изпълнявани, записвани и издавани на компактдиск от Брюкселската Филхармония. През 2005 г. поставя транскрипции за маримба на произведения на Панчо Владигеров.

През 2002 г. завършва средното училище по изкуствата „Добри Христов“. Още по това време композира концерт за вибрафон и маримба, който представя и на Международния музикален фестивал „Варненско лято“’2002. Бакалавърска степен по ударни инструменти придобива в Музикалната академия в София, като е изучавал композиция и дирижиране при Васил Казанджиев, Красимир Тасков, Пламен Джуров и Милко Коларов.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.