На днешния ден е роден българският композитор Вячеслав Кушев!

Вячеслав Кушев е български композитор, автор на стотици песни – камерна, симфонична, хорова, театрална и приложна музика.

Вячеслав Манолов Кушев е роден на 2 май 1950 г. в София. Учи в Специализирано музикално училище „Х.Айслер“ в Берлин, Германия (1965 – 68). През 1978 г. завършва БДК, днес НМА в София със специалност композиция при проф. Марин Големинов, проф.Парашкев Хаджиев и проф. Димитър Тъпков.

След дипломирането си, Вячеслав Кушев работи като музикален редактор (продуцент) в БНТ и „Българско видео“. Бил е методист и художествен ръководител на музикални състави към културното управление на БНА, като организира в залите на Военния клуб в София редица концертни прояви на именити български певци и инструменталисти, поредицата „Камера вива“ от камерни произведения на български композитори, както и цикъл от концерти под наслов „Млади музикални дарования“.

Дълги години Вячеслав Кушев е бил пианист и корепетитор на „Хор на софийските девойки“. Преподавал е факултативно композиция в НМУ „Любомир Пипков“ в София, бил е заместник-ръководител, вокален педагог и корепетитор на Вокално-естрадния състав „Владимир Маяковски“, с който осъществява концертна дейност в страната и чужбина, музикален ръководител и композитор на Куклен театър „Зорница“ към Националния дворец на децата, музикален мениджър и продуцент в „Балкантон“, вокален педагог в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, основател и ръководител на Детска вокална студия „Алиса“ (от 1985), с която има активна творческа, изпълнителска и издателска дейност. Дълги години е диригент на младежка хорова формация „Гуслари“ и „Мъжки камерен хор „Ихтиман“.

loading...

Аранжьор и продуцент.

Над 40 награди за творчество и изпълнителство.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!