На днешния ден е роден българският композитор Юри Ступел!

Юри Ступел е български композитор, който живее и твори в Гърция. Син е на известния композитор Петър Ступел.

Юри Петров Ступел е роден на 26 декември 1953 г. в град София. Юри Ступел завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. През 70-те години на м. в., заедно с трима свои приятели – Хайгашод Агасян, Кристиян Бояджиев и Георги Денков, формира група „Асоциация”. В този състав те са гости на редица фестивали и обикалят из Европа.

Юри е познат предимно като композитор на музика за театър и кино. Автор е на музика в стил поп, детски песни, както и на театрална, телевизионна и филмова музика. Участва в „Младежкия конкурс за забавна песен“. Участник е и в движението “Ален мак”. Носител е на редица национални и международни награди. Едни от най-известните му творби (предимно мюзикли) са създадени в сътрудничество с поета Стефан Цанев.

През 1988 година се установява в Солун, а по-късно и в Атина, където преподава музика, а жена му – балет. Пише музика към театрални постановки за Народния театър в Атина, Държавния театър в Солун и други.

loading...

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!