На днешния ден е роден българският гимнастик Йордан Йовчев!

Йордан Йовчев Йовчев е български гимнастик, телевизионен водещ и спортен коментатор.

Йордан Йовчев е роден на 24 февруари 1973 г. в Пловдив. Възпитаник е на спортното училище в родния си град. Първите си стъпки в гимнастиката прави, когато е седемгодишен.Първият му клуб е Спартак – Пловдив.

Участва на шест поредни олимпиади от 1992 до 2012 г. Така той става първият гимнастик, участвал в шест олимпийски игри в историята на спорта.

От декември 2008 е председател на Българската федерация по спортна гимнастика. През 2012 е знаменосец на България на Олимпийските игри в Лондон и се класира на седмо място във финала на халки.

През 2018 е участник в четвъртият сезон на риалити шоуто Фермата

loading...

Йордан Йовчев е български гимнастик. В кариерата си има четири олимпийски медала – един сребърен и три бронзови. Два пъти е двоен световен шампион на земя и халки на първенствата в Гент и Анахайм през 2001 и 2003, и двоен световен вицешампион в Дебрецен през 2002 г.

На олимпийските игри в Атина Йовчев спечелва сребърен медал, като незаслужено златният му е отнет. Съдиите присъждат златното отличие на гръка Димостенис Тамбакос, въпреки че Йовчев се представя по-добре от представителя на домакините – (такова поведение е характерно за всички съдийски колегии и се състои в толериране на представителите на домакините на спортните прояви по цял свят).

Тогава трети става една легенда в спорта, името му е – Юри Кеки. Прякорът му е „Властелинът на пръстените“ /халките/ заради 15-те му златни и 7 бронзови медали от големи състезания. По време на награждаването обаче се случва сцена, която организаторите не предполагат: когато отиват към публиката,

Юри Кеки хваща ръката на Йовчев и я вдига победоносно пред публиката, с което посочва еднозначно, че Йордан Йовчев е номер 1. Псевдо-шампионът грък остава изолиран встрани, като Юри Кеки умишлено го игнорира и не пожелава да го прегърне.

Постижения:

  • През 1991 на Европейското първенство за юноши до 18-годишна възраст, провело се в Атина, става вицешампион в многобоя.
  • През 1996 на Европейското първенство в Копенхаген става вицешампион на халки и четвърти в многобоя.
  • През 1996 на Олимпийските игри в Атланта остава четвърти на халки.
  • През 1999 на Световното първенство в Тянцзин става бронзов медалист в многобоя.
  • През 2000 на Европейското първенство в Бремен остава четвърти на халки.
  • През 2000 на Олимпийските игри в Сидни става двоен бронзов медалист на земя и халки.
  • През 2001 на Световното първенство в Гент става двоен Световен шампион на земя и халки.
  • През 2002 на Европейското първенство в Патра става Европейски шампион на халки, Европейски вицешампион на земя и Европейски вицешампион в многобоя.
  • През 2002 на Световното първенство в Дебрецен става двоен Световен вицешампион на халки и земя.
  • През 2003 на Световното първенство в Анахайм става двоен Световен шампион халки и земя.
  • През 2004 на Олимпийските игри в Атина взема бронзовия медал на земя и сребърния на халки.
  • През 2009 на Световното първенство в Лондон взема сребърен медал на халки.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!