На днешния ден е роден актьорът Любомир Кабакчиев!

Любомир Кабакчиев е български актьор и театрален режисьор, председател на Съюза на артистите в България от 1970 до 1986 година.

Любомир Петков Кабакчиев е роден на 1 декември 1925 г . в град Казанлък.

Започва кариерата си като ученик, любител на сцената на Народно читалище „Искра“ в Казанлък.

Завършва право в СУ „Св. Климент Охридски“ (1946 – 1950) и актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1949 – 1953).

След завършване на висшето си образование играе в Националния академичен театър „Иван Вазов“. Дебютира в ролите на Балтазар и Парис („Ромео и Жулиета“ – У Шекспир) в Народен театър „Иван Вазов“ (1954), където работи през (1953 – 1986).

loading...

Освен на театрална сцена, започва да се снима в киното и да играе в театрални постановки. Любомир Кабакчиев дебютира в киното с филма „Утро над родината“ през 1951 г., който е на бригадирска тематика. Той също така се занимава и с преподавателска работа. На 24 януари 1969 година е обявен за „Почетен гражданин на Стара Загора“. Член е на Националния съвет на ОФ. От 1971 до 1981 г. е кандидат-член на ЦК на БКП, а от 1981 до 1986 г. е член на ЦК на БКП.

Преподавател във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1960 – 1986), асистент (1960), доцент, професор (1985). Преподавател е по актьорско майсторство във ВИТИЗ, доц. (1971-1986).

Член на СБФД, член на ЦК на БКП от 1961 г., член на „Международния театрален институт“, Член на „ФИА“. Носител на много държавни отличия, народен артист. През 1969 г. е направен почетен гражданин на Стара Загора. В знак на признателност за качествата на актьора, Казанлъшкият драматичен театър (основан 1998 г.) е наименован на негово име, както и улицата, която води към тракийската гробница.

По-известни театрални роли:

  • Балтазар и Парис в „Ромео и Жулиета“ (Уйлям Шекспир)
  • Христофоров във „В полите на Витоша“ (Пейо Яворов)
  • Дорн в „Чайка“ (Антон Чехов)
  • маркиз Поза в „Дон Карлос“ (Фридрих Шилер)
  • Мелузов в „Таланти и поклонници“ (А. Н. Островски)
  • Сергей Чагин в „Майка на своите деца“ (А. Н. Афиногенов)
  • Тезей в „Сън в лятна нощ“ (Уйлям Шекспир)
  • Кларънс в „Ричард III“ (Уйлям Шекспир)
  • Швайцерказ в „Майка Кураж и нейните деца“ (Бертолд Брехт)

Любомир Кабакчиев умира на 11 август 1986 г. в София.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!