На днешния ден е родена Геновева Димитрова!

Геновева Димитрова е българска кинокритичка и поетеса.

Родена е в град Плевен на 25 май 1958 г. Учи руска филология в Софийския университет, а след това завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност кинознание.

През 1990 г. става редактор на списание „Кино“ и вестник „Култура“. Член е също на редколегиите на списанията „Следва“ и „Алтера“.

Преподавател по филмов анализ в Нов български университет и на лекционния курс „Да мислим киното“ в Софийския университет „Климент Охридски“.

Член на Съюза на българските журналисти, Съюза на българските филмови дейци (СБФД), ФИПРЕСИ (Международната асоциация на филмовите критици) и други.

loading...

Участва като актриса във филмите „Лагерът“ на Георги Дюлгеров и „Пату“ на Станислава Калчева.

Геновева Димитрова печели наградите:

  • Награда на СБФД за оперативна критика през 2006 г.
  • Годишна награда за теория и критика на Българската филмова академия за книгата си „Въртележки на абсурда. Руското игрално кино (1991-2011).

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!