На днешния ден е родена българската писателка Паулина Станчева!

Паулина Станчева (1907 – 1991), родена Калиопа Костова Паласакева, името се среща и като Калиопа Костова Баласакиева, е българска писателка и поетеса.

Родена е на 31 януари 1907 г. в град Бургас. Пише първата си приказка още в началното училище. Едни от най-популярните произведения, написани от нея са „Горско училище“, „Марийкината рокличка“, „Момчето с котвата“, „Момчето и кучето“, „Шарено детство“, „Двете братчета и Суска“, „Д’Артанян се връща победител“ и други.

През 1926 г. завършва в родния си град гимназия. Същата година прави първата си публикация в ученическото списание „Копнежи“. От 1942 г. живее в София, където през 1945 и 1950 г. е редактор в сп. „Жената днес“. Работи като редактор и началник на отдел в Българско национално радио от 1951 до 1956 г. Сътрудничи на множество вестници в столицата и извън нея. Член е на Съюза на българските писатели.

Паулина Станчева умира на 12 юли 1991 г.

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!