На днешния ден е родена българската актриса Татяна Захова!

Татяна Захова е българска актриса. Активно се занимава с озвучаване. Най-известна е с работата си по „Спаси ме“, „Отчаяни съпруги“, „Бягство от затвора“, „Герои“ и „1001 нощ“.

Татяна Митковна Тодорова е родена на 29 януари 1972 г. в Лвов. Дъщеря е на заместник-министъра на културата и бивш директор на театър „Българска армия“ Митко Тодоров. Татяна е правнучка на руската поетеса Марина Цветаева.

През 1990 г. завършва 125-то СОУ „Иван Пашов“, което по-късно е преименувано на „Проф. Боян Пенев“.

Подготвена е за приемните си изпити във ВИТИЗ от Васил Михайлов, който ѝ казва „Моето момиче, наясно ли си, че курва, манекенка и актриса, е горе-долу едно и също?!“. Захова смята, че се опитвал да я убеди да не става актриса. През 1995 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Елена Баева.

От 1998 г. е актриса в театър „Възраждане“ и има около тридесет роли. Някои от пиесите, в които участва, са „Стела“ от Гьоте на режисьора Николай Поляков, „Не те познавам вече“ от Алдо де Бенедети с режисьор Роберт Янакиев, „Капан за мишки“ от Агата Кристи под режисурата на Бина Харалампиева и „Бабината питка“ от Васил Мирчовски на режисьора Георги Георгиев.

loading...

През април 2017 г. от пиесите с нейно участие, изброени на профила ѝ на сайта theatre.art.bg, единствено „Квартет за двама“ все още се играе

Захова започва да се занимава с озвучаване на реклами, филми и сериали през 1995 г. Първият сериал, за който дава гласа си, е „Недосегаемите“ за БНТ. Участва и в радиозаписи за БНР, измежду които компилацията „Ще ти разкажа приказка“ през 2012 г.

През 2009 г. е номинирана за наградата „Икар“ в категория „постижения в озвучаването и дублажа“ (тогава наричана „Златен глас“) за дублажа на „Едно момиче в Аляска“, заедно със Симеон Владов за „Гордост“ и Елена Русалиева за „Грозната Бети“. Печели Симеон Владов.

През 2017 г. получава наградата в категорията „Актриса“ за ролята на Джил Каргман в дублажа на „Майка бунтар“, за която е номинирана с Даниела Йорданова за Ейлюл и Бахар в „Прости ми“ и Милица Гладнишка за Тюлип в „Щъркели“.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!