На днешния ден е родена актрисата Ралица Ковачева – Бежан!

Д-р Ралица Ковачева-Бежан е българска актриса и певица.

Ралица Георгиева Ковачева-Бежан е родена на 6 април 1973 г.

През 2008 г. получава академичната степен „доктор на науки“ от НАТФИЗ, след успешно защитена аспирантура на тема „Гласът като средство за драматичното“.

Основното си образование завършва в 112 ОУ „Стоян Заимов“.

loading...

През 1991 г. завършва 22 ЕСПУ „Георги Сава Раковски“ със специалност Хуманитарен профил. Завършва и „Мим студио“ с ръководител Иван Недялков. Същата година кандидатства в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и в Национална музикална академия в естрадния факултет. Приета е и на двете места, но избира специалност актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ. Ковачева завършва академията с отличен успех в класа на професор Крикор Азарян, доцент Тодор Колев и Николай Поляков.

Има десетки роли в театъра, измежду които Луиза в „Дали имаше дървета или не“ с режисьор Росен Пенчев, Лизи в „Човекът, който донесе дъжд“ на режисьора Вили Цанков, Стоянка в „Службогонци“ под режисурата на Пламен Сираков, Ана в „На хубавия син Дунав“ с режисьор Бина Харалампиева и Ема в „Хоровод“ на режисьора Борислав Чакринов.

Участва още в реклами на М-Тел, Банка ДСК, бульони MAGGI и други, а също така е и водещата на рекламните промоции на Samsung.

Ковачева-Бежан се занимава с озвучаването на филми, сериали и реклами от около началото на 21 век. Известни нейни роли в дублажа са Марси Дарси и Кели Бънди в „Женени с деца“, „Моите мили съседи“, „Ел Връзки“, „Малки сладки лъжкини“ както и анимационни персонажи като Бети Ръбъл в „Семейство Флинтстоун“ (дублаж на Арс Диджитал Студио) и Лекси Бъни в „Луди за връзване“ (първи сезон).

Участва и в нахсинхронните дублажи на анимационните филми „Атлантида: Изгубената империя“ в ролята на Кида, „Рио“ в ролята на Линда, „Колите 2“ в ролята на Холи Хайтех, поредицата „Лило и Стич“ в ролята на Нани и „Чикън Литъл“, в който озвучава Фокси Локси.

През 2004 г. с Мариана Йотова създават групата K2, чийто репертоар включва над 60 песни на различен език. Авторските им проекти включват „Вик“, „Либе“ и „Сняг се сипе“.

В периода 2000–2002 тя преподава в НАТФИЗ като асистент на Крикор Азарян и Елисавета Сотирова. От 2013 г. е преподавател по „Правоговор и сценична реч“, заедно с професор Иванка Бенчева

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!