На днешната дата умира проф. д-р Начо Начев!

Начо Начев е български учен, бивш ректор на ВМЕИ в София.

Проф. д-р Начо Алексиев Начев е роден на 10.02.1925 г. в гр. Преслав. Завършва Ленинградския електротехнически институт през 1952 г., специалност „Промишлена електроника”. През 1961 г. в Ленинградския електротехнически институт защитава дисертация на тема “Изследване и анализ на ламповия генератор като електронен инвертор за индукционно нагряване”.

Професионалната си дейност започва като асистент по Промишлена електроника в катедра “Високофреквентна техника” на Държавната политехника (1952 г.). Избран е за доцент в катедра “Електроника” (1962 г.), а през 1968 г. е избран за професор по Промишлена електроника.

Инициатор и ръководител на първата „Проблемна научно-изследователска лаборатория по промишлена електроника” (1965г.). Като научен работник е основоположник в България на научното направление „Електронни преобразуватели на електрическа енергия“. В тази лаборатория са създадени и внедрени в завод „Промишлена електроника“ – Габрово, серия автономни тиристорни преобразуватели на електрическа енергия за индукционно нагряване. Основател и пръв ръководител на катедра “Силова електроника” (1976 г.).

loading...

Ректор на ВМЕИ два мандата – в периода от 15.06.1976 до 01.07.1983 г. Полага основите и организира административно-управленската работа на Университета и дейността на Академичния и Ректорския съвет. Като ректор, той ще бъде запомнен с разширяването на сградната и материалната база на Университета, неговото административно укрепване и учебно–почивните бази в Семково, Равадиново, Созопол и Пчелина. Предлага създаването на нови факултети и обосновава развитието на ВУЗ-а като основен научен, изследователски и технологичен център в държавата.

Основните области на научната и преподавателска дейност са промишлена (силова) електроника, високочестотно нагряване, преобразувателна техника, токозахранващи устройства. Автор на над 50 публикации и 5 изобретения и на основните учебници в областта на научните си интереси – „Промишлена електроника”, „Токозахранващи устройства”, „Силови електронни устройства”. Ръководител на 9 докторанта. Ръководител и активен участник в научно-изследователската дейност на катедрата. Под негово ръководство са разработени и внедрени в промишлено производство първите тиристорни преобразуватели в България.

Бил е зам. министър и първи зам. министър в Министерство на просветата. Награждаван е с орден “Св. Св. Кирил и Методий”, Златен медал на Пловдивския панаир. Заслужил деятел на науката.

Проф. д-р Начо Начев умира на 20 май 1995 г. в София.

Източник:  wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!