На днешната дата умира Проф. Борис Карадимчев!

Борис Карадимчев е известен български композитор, дългогодишен художествен ръководител на детския хор „Пим-Пам“, професор в НАТФИЗ.

Произхожда от големия охридски род Карадимчеви. Дядо му Димитър Карадимчев е кмет на Охрид в 1912 – 1913 година.

Борис Климентов Карадимчев е роден през 1933 година в град Ямбол. По това време баща му Климент Карадимчев, военен летец, служи в ямболското летище. Завършва Консерваторията, три години учи композиция при Панчо Владигеров.

Автор е на някои от вечните хитове на българската музика – над 300 популярни песни, сред които заглавия като „Бяла тишина“, „Робинзон Крузо“, „Хора и улици“, „Нашият град“ и „Циркът“ на група Тангра и други. Композира и музиката за над 40 игрални филма, като: „Сватбите на Йоан Асен“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“, „Оркестър без име“.

loading...

Борис Карадимчев умира внезапно от инфаркт на 12 април 2014 г. в Пловдив.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!