На днешната дата умира Нончо Воденичаров!

Нончо Воденичаров е български каскадьор, певец, поет, актьор и бивш кмет на община Раднево.

Роден е на 6 ноември 1955 година в Копривщица. На младини си изкарва прехраната като каскадьор в 40 филма. Участвал е предимно като конник – ездач в каскадите на много от най-големите български исторически филми, в това число и в епичните ленти „Хан Аспарух“, „Време на насилие“ и „Мъжки времена“.

През годините освен каскадьор, певец и актьор е бил също и управител на бензиностанция, както и президент на футболния клуб „Миньор“ – Раднево.

Преди да стане кмет на град Раднево през 2003 година, Нончо Воденичаров е известен като собственик на голямото рибовъдно стопанство „Номиком“ – сред водещите в страната в областта на сладководното рибовъдство, на територията на арендования от него язовир „Овчарица“, недалеч от Раднево. Създаденият през 1981 година Културен център в Раднево понастоящем носи името му.

loading...

През 2003 година с Решение № 250 от 5 септември същата година на ОбС – Копривщица е обявен за почетен гражданин на родния си град.

На местните избори през есента на 2007 година в Раднево печели със 72% от гласовете на първи тур за втори кметски мандат.

През 2009 година се записва да участва в телевизионното състезание „Сървайвър 4“, където на 30 май 2009 година намира смъртта си. Като причина за това лекарите твърдят, че е масивен инфаркт, като преди това при направените му прегледи и изследвания преди всяко състезание е показвал отлични резултати.

Посмъртно през 2009 г. се издават всички песни от репертоара на Нончо Воденичаров, събрани в два албума – „Обич“ и „У дома“, в компилацията „Спомен за Нончо“, включваща и DVD с видеоклипове на песните от двата албума.

В памет на Нончо Воденичаров през 2010 г. оркестър „Канарите“ записват песента „Живот и песен“ по музика, текст и аранжимент на Атанас Стоев в албума си „Пътища и веселие“.

През 2014 г. в Копривщица, по повод пет години от смъртта на Нончо Воденичаров, е учредено сдружението с нестопанска цел „Нончо Воденичаров и приятели“. Членове в Управителния му съвет са: Искра Шипева, Петър Воденичаров, Иван Гранитски, Венцислав Иванов, Диана Миланова, Хари Янакиев, Володя Николов и Кунка Неделева. Сдружението има няколко основни цели: организаторска, образователна, информационна, конферентна и културна дейност, насочени към развитие и утвърждаване на духовните ценности, образованието и културата, както и към подпомагане на личностната реализация на млади таланти. Първата инициатива на сдружението е издадената стихосбирка „Поезия и песни“ със стихове за и от Нончо Воденичаров и текстовете на всички негови песни.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!