На днешната дата умира епископ Константин Маркианополски!

Константин Маркианополски е висш български православен духовник, маркианополски епископ от 1998 година до смъртта си през 2017 година.

Константин Маркианополски е роден на 18 май 1941 година в пловдивското село Златосел, България, със светското име Койчо Василев Петров. Завършва Софийската духовна семинария и Софийската духовна академия. Ръкоположен е за свещеник на 10 март 1968 година. След време се развежда.

Приема монашество в така наречения Алтернативен синод. Възведен е в архимандритско достойнство на 25 март 1997 година от митрополит Пимен Неврокопски и други разколнически архиереи. Ръкоположен е за епископ на 27 август 1997 година от архиереите на Алтернативния синод.

На Софийския всеправославен събор на 1 октомври 1998 година се разкайва и по крайно снизхождение е приет в единството на Българската православна църква, като епископското му ръкополагане е признато и му е дадена титлата маркианополски.

loading...

Изпълнява длъжността „духовен надзорник на Софийска епархия“ и до смъртта си е предстоятел на храма „Свети Илия“, квартал Княжево в столицата. Делегат е на Шестия църковно-народен събор, както и на Патриашеския избирателен събор през 2013 година. Служи като епископ на разположение на Светия синод.

Константин Маркианополски умира внезапно на 23 май 2017 година в София, след прекаран инфаркт.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!