На днешната дата умира българският революционер Димитър Мирасчиев!

Димитър Мирасчиев, наричан Панчик е български революционер, деец на Македонския комитет и на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Димитър Панев Мирасчиев е роден на 1 август 1872 година в големия македонски български град Щип, тогава в Османската империя. Завършва в 1892 година със седмия випуск Солунската българска мъжка гимназия. През 1896 година химия в Софийския университет „Свети Климент Охридски”.

Става член на Върховния комитет и взима участие в Четническата акция през 1895 година в отряда на дядо Стойо Костов. По-късно става учител в Крива паланка, Куманово и други места в Североизточна Македония.

След Винишката афера в 1897 година е арестуван от властите, осъден до живот, и изпратен на заточение в Подрум кале, Мала Азия. Амнистиран е през август 1902 година. По време на Илинденско-Преображенското въстание в 1903 година е войвода на чета в Паланечко. Мирасчиев се присъединява и към създадената от Васил Главинов Македоно-одринска социалдемократическа група.

На 23 ноември 1903 година Димитър Мирасчиев прави опит да основе Македонско научно-литературно другарство в София заедно с Кръсте Мисирков, Стефан Дедов и Йордан Ангелов, но то е разтурено от полицията, а Мисирков е принуден да бяга в Русия.

loading...

След Младотурската революция в 1908 година става редактор на солунския български вестник на санданистите „Конституционна заря”, излизал през 1908 и 1909 година. В 1912 година финансира заедно с Тома Баялцалиев издаването в Солун на вестника на Сребрен Поппетров „Истина“.

Димитър Мирасчиев умира на 28 септември 1934 година.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!