На днешната дата умира българският режисьор Борислав Шаралиев!

Борислав Шаралиев e български режисьор, роден на 22 август 1922 г. в град Пловдив.

Борислав Ангелов Шаралиев е един от първите съвременни кинорежисьори, учил при известния руски режисьор Михаил Ром. Той е създателят на редица от най-популярните български филми. Негови са „Рицар без броня“ (1965) (с участието на Апостол Карамитев), филмът е удостоен със „Сребърният лъв на Свети Марко“ във Венеция и още няколко награди. „Един снимачен ден“ (1968) е обявен за „най-неустоимото обяснение в любов към киното, правено някога от български режисьор“. „Васката“ по сценарий на Валери Петров, „Сбогом, приятели!“, „Всичко е любов“ (в главната роля Иван Иванов) и също са сред легендарните филми на Шаралиев.

Борислав Шаралиев първи създава и телевизионна поредица посветена на Априлското въстание (1876), а именно Записки по българските въстания, една екранизация по книгата на Захари Стоянов. Друг филм на историческа тематика е „Борис I“ (1983 – 84), една сага в две части разказваща за покръстването на славяни и българи в християнската вяра.

Борислав Шаралиев участва активно в изграждането на българското кино, като цели поколения актьори са получавали своя шанс да направят своя дебют в неговите филми като Иван Иванов, Радко Дишлиев, Олег Ковачев.

loading...

В периода 1972 – 1980 е народен представител.

След промените през 1989, творецът е и директор на кино студия „Бояна“, в един от най-трудните периоди за българското кино, когато държавата няма никакви средства за култура, той се опитва да съхрани поне техническата база и кадрите, които някой ден отново да радват публиката с родно производство на игрални филми. Носител е на Димитровска награда.

Творецът почива на 9 май 2002 г. на 79-годишна възраст след кратко боледуване, като оставя повече от 20 филма в историята на българското кино.

Поклон пред паметта му!

Източник: bg.wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!