На днешната дата умира българският лекар доц. д-р Йото Танчев!

Йото Танчев е български лекар и учен – интернист и нефролог, доцент, откривател на „Балканска ендемична нефропатия“.

Йото Стоянов Танчев е роден на 30 юли 1917 г. в с. Боденец, Врачанска област. Баща му, Стоян Танчев Велчев, е чиновник, дългогодишен секретар на общината в гр. Мездра, Врачанска област. Майка му, Донка Иванова Танчева, е домакиня. Дядо му, Танчо Велчев, е бил известен народен лечител.

Йото Танчев завършва Врачанска мъжка гимназия „Цар Борис III” през 1936 г. Същата година започва следването си по медицина в Медицинския факултет в гр. Клуж, Румъния, където остава до 1940 г., след което се прехвърля в Медицинския факултет на Софийския университет в София. Дипломира се през 1942 г., като защитава успешно докторска теза върху промените на левкоцитите при някои хронични заболявания, под ръководството на проф. Константин Чилов, проф. Владимир Алексиев и проф. Тошо Гоцев.

Йото Танчев започва трудовата си дейност като участъков лекар в с. Бов, Софийска област, а след това работи в с. Горна Кремена и с. Крушовица, Врачанска област. Междувременно е мобилизиран и участва във Втората световна война в периода 1944-1945 г. като младши лекар на санитарен влак в Югославия. Постъпва на работа в Първостепенна окръжна болница в град Враца през 1947 г., където остава без прекъсване до пенсионирането си през 1982 г. Отначало е младши, а по-късно старши лекар във Вътрешното отделение на болницата. През 1951 г. специализира вътрешни болести в ИСУЛ под ръководството на проф. Васил Цончев, проф. Ташо Ташев и проф. Иван Пенчев. От 1951 г. е хоноруван преподавател по вътрешни болести в Медицински колеж – Враца.

През 1962 г. Йото Танчев става основател и началник на първото в България специализирано отделение по нефрология, което по-късно прераства в клиника по нефрология и хемодиализа. През 1970 г. Йото Танчев се хабилитира като доцент към Катедрата по терапия, Медицински факултет на Медицинска академия – София на база Първостепенна окръжна болница Враца. Доцент Танчев е дългогодишен методичен ръководител и републикански консултант по нефрология във Видин, Монтана и Габрово. Член е на Съюза на учените в България,член-основател на Българското нефрологично дружество, на катедрени и научни съвети в Медицинска академия – София.

loading...

Има признати специалности по вътрешни болести и по нефрология.

С научна дейност доц. Йото Танчев се занимава от 1950 г. Той е автор и съавтор на повече от 250 научни статии и доклади в България и в чужбина.

Доцентд-р Йото Танчев умира на 19 септември 2000 г. в гр. Враца

Поклон пред паметта му!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!