На днешната дата умира българският лекар акад. Стефан Ангелов!

Стефан Ангелов Хаджидобрев е български микробиолог, ветиринар, академик, един от основателите на микробиологията в България.

Стефан Ангелов Хаджидобрев е роден на 4 февруари 1876 г. в Котел.

Заема длъжности като началник на Ветеринарно-бактериологичната станция, директор на Медицинския бактериологичен институт в София и директор на Централния ветеринарно-бактериолотичен институт в София.

Стефан Ангелов е основател и ръководител е на Катедрата по заразни болести, бактериология и серология при Ветеринарно-медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, пръв декан на факултета и ректор на СУ. Директор на Института по микробиология при БАН. Извънреден член на БАН.

Сред научните му постижения са васерманската диагностика на сифилиса и създаването на ваксина срещу чумата по говедата, с която за първи път се спира разпространението ѝ в Европа. Работи и в областта на етиологията, диагностиката и профилактиката на бактерийните и вирусните инфекции при домашните животни и човека.

loading...

Носител на орден „Кирил и Методий“ първа степен, на орден „Народна република България“ първа степен. 7 пъти му се присъжда почетното звание „Доктор хонорис кауза“ от европейски университети.

Стефан Ангелов умира на 1 октомври 1964 г.

Поклон пред паметта му!

Източник: 1333.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.