На днешната дата умира българският композитор Любомир Георгиев!

Любомир Георгиев е български композитор, виолончелист и педагог.

Любомир Здравков Георгиев е роден във Варна на 24 декември 1951 г. Започва да учи виолончело в родния си град, отначало при Панайотис Мармаридис, ученик на Константин Попов, а по-късно при Любка Ангелова, ученичка на Милош Садло в Прага. На 14 години участва в прегледи на музикалните училища и по препоръка на комисията е изтеглен в София, където завършва с отличие Софийското музикално училище и Българската държавна консерватория при Здравко Йорданов. Същевременно учи и завършва и композиция при Марин Големинов и Александър Райчев.

През този период Любомир Георгиев печели награди на Български и международни конкурси, някои от които изключително престижни: в Маркнойоркирхен („Й.С.Бах”), Флоренция „”Гаспар Касадо”), Москва (П.И.Чайковски”) и др., Първа награда за Струнен квартет в Дрезден, Германия; І награда за Концерт за контрабас и оркестър в Рим, Италия.

През 1978 г. става концертмайстор на Софийска филхармония, където работи 9 години, до края на 1986 г.

loading...

През 1982 г. учи в лятна академия „Киджана” при проф. Рикардо Бренголо в Сиена (Италия).

От 1974 г. започва активна концертна дейност, като изнася самостоятелни концерти в столицата и страната, солист е на почти всички български оркестри.

Автор е на солови, камерни, хорови и оркестрови творби. Концертът му за виолончело и оркестър е изпълняван в чужбина.

През 1987-88 г. учи при проф. Янош Щаркер в САЩ, като става и негов асистент.

От 1989 г. е постоянен първи челист на оркестъра на гр. Сакраменто, столица на щата Калифорния.

През 1998 г. провежда майсторски клас за виолончелисти във Варна.

През лятото на 1993 г. става преподавател и по-късно професор по чело в Държавния университет на Флорида, гр. Талахаси, където остава до смъртта си.

В САЩ развива широка концертна дейност като солист на различни симфонични оркестри, участва в камерни състави, изнася много солови рецитали.

Многобройни са записите, осъществени и в България и в САЩ. На 21.ІХ.1998 г. първи канал на БНТ излъчи негов рецитал, изнесен в рамките на фестивала Варненско лято.

Умира в Талахаси (Флорида) на 31 май 2005 г.

Поклон!

Източник: ubc-bg.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!