На днешната дата умира българският възрожденец Тодор Бурмов!

Тодор Бурмов е виден възрожденец, борец за църковна независимост и активен политически деец след Освобождението.

Тодор Стоянов Бурмов е роден на 02 февруари 1834 г. в с. Нова махала, Габровско, сега квартал на гр. Габрово. Първоначално учи в Габрово. През 1853 г. завършва духовна семинария в Киев, след това продължава образованието си в Киевската духовна академия, която завършва през 1857 г. с магистърска степен. Връща се в Габрово и учителства от 1857 до 1860 г.

След това заминава за Цариград, става учител в българското училище към църквата ”Свети Стефан”. Работи и като секретар на българската община в Цариград. Включва се активно в обществения и политически живот в разгара на борбите за църковна независимост. Редактира сп. ”Български книжици” и вестниците ”Съветник” и ”Време”.

Работи като преводач и съветник в руското посолство в Цариград, (1867-1878) като осведомява руските власти за събитията в българските земи, свързани с борбите за църковна и политическа независимост.

През годините, прекарани в Цариград, Тодор Бурмов е активен кореспондент на на руските издания „Московские ведомости“, ”Москва” и ”Вестник Европы”, в които открито говори за тежкото положение на българския народ под османска власт.

loading...

В руското посолство Тодор Бурмов се запознава с бъдещата си съпруга Марионка Иванова Първова – Золотович (1835-1916), по произход от виден калоферски род. Двамата сключват брак. Раждат им се четири дъщери.

По време на Руско-турската война (1877-1878) Тодор Бурмов заема длъжността ковчежник на княз А. Черкаски. Присъства при подписването на Санстефанския мирен договор. През 1878 г. е назначен за вицегубернатор на Пловдив, а по-късно от 18 май 1879 г. е първият губернатор на София.

Със своята начетеност и политически опит Тодор Бурмов става един от водачите на Консервативната партия в Княжество България. През 1879 г. е избран лично от княз Александър I Батенберг да състави първото българско правителство и така става първият министър-председател на България. Това става с Указ №1 на княза от 5 юли 1879 г.

Освен председател на Министерския съвет той изпълнява и длъжностите министър на вътрешните дела и управлява Министерството на народното просвещение. Тодор Бурмов изпълнява с чест тежките си задължения и отговорности в продължение на 5-6 месеца – от 05 юли до 24 ноември 1879 г.

Под негово ръководство първото консервативно правителство успява да изгради основни структури на държавното управление, организира митническата система и ограничава разбойничеството. Във външната си политика установява дипломатически отношения и назначава дипломатически агенти в Османската империя, Сърбия и Румъния. Стреми се към национална политика, особено при изграждането на железопътната мрежа. Консерваторите обаче нямат достатъчно обществена подкрепа. В края на септември 1879 г. при изборите за І-во ОНС Либералната партия печели отново. Княз Батенберг успява да създаде Второ консервативно правителство, начело с митрополит Климент Търновски (Васил Друмев) (24.ІХ – 26.ІІІ.1880 г.).

При режима на пълномощията на княз Александър Батенберг от 1881 до 1883 г. Тодор Бурмов е член на Държавния съвет. След това е министър на финансите в правителството на ген. Леонид Соболев.

През 1884 г. напуска Консервативната партия и става член на Либералната партия на Драган Цанков. Продължава да участва в политическите борби и редактира вестниците ”Витоша”, ”Български глас” и ”Светлина”. Автор е на книгите ”Българите и гръцкото висше духовенство”, ”Съвременните наши калугери”, ”Спомените ми. Дневник. Автобиография” и ”Българо-гръцката църковна разпря”.

Тодор Бурмов умира на 7 ноември (25 октомври – стар стил) 1906 г. в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: istoria.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.