На днешната дата умира българският възрожденец Гаврил Кръстевич!

Видният български възрожденец, просветен деец и историк, Гаврил Кръстевич, е генерал-губернатор на Източна Румелия в периода от 1884 до 1885 година.

Рожденото име на Гаврил Кръстевич е Гандьо Баев. Роден е през 1817 година в в Котел. Учи в родния си град и в Карлово при Райно Попович, с когото го свързва дългогодишна дружба. По-късно учителства в Сливен и подпомогнат от Стефан Богориди завършва Великата школа в Цариград, където е съученик на Георги Раковски.

Кръстевич завършва право в Париж през 1843 година и става секретар на княз Стефан Богориди. От 1846 година го замества като княз на остров Самос, а от 1850 г. в правосъдното ведомство на Османската империя. После става преподавател по търговско право в Юридическата академия в Цариград и активен участник в църковните борби, а по негов проект е съставен Екзархийският устав.

Като редактор на списание „Български книжици“, през 1859 и началото на 1860 година Кръстевич публикува редица статии, с които се намесва активно в полемиката за обособяване на българите от гръцката Вселенска патриаршия. Противопоставя се на политиката на фанариотите срещу богослужението и обучението на български език и критикува отказа им да допуснат повече български представители на събора, който изработва устава на патриаршията. В същото време не подкрепя исканията за пълна църковна независимост, а застъпва по-умерена програма, според която българите трябва да избират сами своите архиереи, ръкополагани от патриарха

След освобождението Кръстевич е директор на вътрешните дела и главен секретар на генерал-губернатора на Източна Румелия и главен губернатор през 1884-85 година. При арестуването му по време на Съединението, Кръстевич предава доброволно ключа на града на четниците с думите „И аз съм българин, момчета“.

loading...

Гаврил Кръстевич е почетен член на Българското книжовно дружество. Той сътрудничи на много възрожденски вестници и списания, редактор е на сп. Български книжници. Автор на История българска и първи преводач на Бенджамин Франклин на български от френски език.

Умира на 16 ноември 1898 година в Цариград.

Поклон пред паметта му!

Източник: teenproblem.netwikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.