На днешната дата умира българският актьор Стефан Попов!

Стефан Попов е български драматичен актьор и режисьор. Брат е на драматичния актьор и режисьор Антон Попов

Стефан Петков Попов е роден през 1846 г. в Казанлък. Първоначално учи в Казанлък, а след това в Католическата гимназия в Одрин, където баща му е преподавател. Получава стипендия и заминава за Рим, където изучава богословие. Там пребивава 10 години, проявява интерес към театъра и живописта. В 1875-1878 г. е служител в компанията „Източни железници“ в Истанбул. След Освобождението се установява в Пловдив, където се занимава с търговия, а след това е съдебен чиновник. През 1882-1883 г. е редактор във вестник „Кукуригу“. От Дирекцията на народното просвещение му е възложено да организира трупата на първия български субсидиран професионален театър в Пловдив. Взима участие в Сръбско-българската война от 1885 г. като локомотивен машинист.

В периода 1886-1892 г. живее със семейството си в Истанбул и Егио, Гърция. След завръщането си в България постъпва като актьор в театър „Сълза и смях“. Напуска театъра около 1894 г.

Стефан Попов е автор на драматургични произведения и преводач на едноактни комедии.

loading...

Почива на 27 февруари 1920 г

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!